Dieren deze week in #kaartperweek

Dieren

Ik weet niet waar jullie aan denken als je het woord dieren hoort? Waarschijnlijk het eerst aan je eigen huisdier, je hond, je kat of je konijn. Vervolgens misschien aan de dieren die je in je tuin ziet. Aan welke dieren je ook denkt of naar welke soort je voorkeur ook uitgaat, deze week mag alles als het maar met dieren te maken heeft.

Thuis

Zoals je misschien vorige week gelezen hebt was het bij ons thuis een beestenbende wat dieren betreft. Ik heb nog niet eens alles verteld. Mijn vader had chinchilla’s, daar had je niet zo heel veel aan want dat zijn nacht dieren en je mocht ze dus overdag eigenlijk niet storen. Als je dat toch deed schoten ze in de stress en verloren ze hun vacht. Ze zaten dan ook in een apart hok. In een ren buiten zaten allerlei soorten kippen en in weer een andere ren liepen ganzen. We hadden genoeg ruimte dus de rennen waren lekker ruim. In het wild liepen er pauwen rond, daar was mijn moeder niet zo heel blij mee want die lieten altijd van die lekkere ‘kwarrels’ op het terras achter. Sommige kippen mochten los rond lopen omdat ze toch niet konden vliegen, dat waren Rhode Island reds. Die waren zo mak dat ze op de leuning van je tuinstoel een vorkje mee kwamen prikken, ook wel schooien genoemd, als je buiten zat te eten.

Gans 

Er was eens een ganzenei dat per ongeluk in een mesthoop terecht gekomen was en na een tijdje kwamen er scheuren in het ei en wilde een baby gansje tevoorschijn komen. Ik weet niet meer wie, mijn vader of mijn broer, er op bezoek was bij de eigenaar van de mesthoop maar om een lang verhaal kort te maken, een van de twee bracht het baby gansje mee naar huis. Geweldig natuurlijk. Dus hebben we het gansje groot gebracht. Een kartonnen doos met een lamp erboven, gras geknipt als eten en nog wat broodpap zorgden ervoor dat het gansje uitgroeide tot een peuter gans. We hebben hem leren zwemmen in de gootsteen. Eerst een beetje nat maken, steeds wat meer, zodat de vetlaag geactiveerd werd en toen op een dag kon hij zwemmen.

Het ganzenleven

Vanaf die dag was ik ineens moeder geworden van de gans. Hij mocht gewoon lekker buiten in de tuin rondlopen en ’s avonds mocht hij binnen in een, steeds groter wordende, doos overnachten. Als ik aan het eind van de middag thuis kwam van mijn werk stond hij me altijd aan het begin van de oprit op te wachten. Hij volgde me overal als ik buiten was. Tot op een dag er niemand stond te wachten. Wat was er gebeurd? Ik ging meteen op zoek maar kon hem niet vinden. Tijdens het avond eten kwam het hoge woord eruit.

De dood van een gans

Gans was overleden. Mijn vader had hem bij de andere ganzen in de ren gezet, maar zo lief zijn ganzen niet echt, vooral niet als ze al gewend zijn aan een hele poos met dezelfde toom in een ren te leven. Ze hadden hem aangevallen en dat had hij niet overleefd. Oh wat was ik boos en verdrietig. Natuurlijk begrijp ik wel dat hij het niet expres had gedaan, hij vond het zelf ook heel erg. Het was een samenloop van omstandigheden. Mijn moeder was de kwarrels overal op een gegeven moment wel beu en binnen in de doos ging het ook stinken. wat kon mij dat schelen! Maar toen mijn vader voorstelde om hem dan maar bij de andere ganzen te zetten vond ze dat een heel goed plan. Ook niet wetende wat er dan zou gebeuren natuurlijk.

Mijn kaart

En nou denken jullie natuurlijk dat ik een kaart gemaakt heb die met een gans te maken heeft. Mis! De kaart die ik jullie vandaag laat zien is om erg leuk nieuws te vertellen. Ik heb de kaart al eerder geplaatst en heb ‘m nu gewoon opnieuw gebruikt. De tekst moet je weg denken want dat gaat ‘m niet worden in deze tijd. Het gaat om de boodschap zelf. Voor de zekerheid en bij twijfel zet ik er ook nog twee foto’s bij.

Dieren

 

 

Ook eens leuk nieuws

Ik wist het natuurlijk al eerder, maar mijn dochter heeft gisteren de 20 weken echo gehad. Ook alle testen zijn achter de rug en gelukkig allemaal goed. De baby groeit goed, is beweeglijk en………..een jongen. Als alles volgens het boekje gaat word ik rond 15 juni oma van mijn tweede kleinzoon. Ongetwijfeld wordt dit verhaal vervolgd.

De kaarten van de dames

Vorige week ontbrak er een kaart doordat een van de dames geen tijd had en geen inspiratie. Dat heeft ze deze week meer dan goed gemaakt. Eerst dus de kaart van vorige week over de jeugdherinnering. Als tweede kaart de challenge van deze week: dieren.

Deze dame heeft hele fijne herinneringen aan het feit dat als ze vroeger thuis kwam van school, haar moeder al op haar zat te wachten met een kopje thee met wat lekkers erbij.

 

Wat de dieren betreft kon ze denk ik niet goed kiezen 😉

dieren

Ook de andere dames hebben weer hun best gedaan en mooie kaarten gemaakt.

dieren

 

dieren

Tot slot

Dat was het weer voor deze week. Zoals altijd kun je me mailen voor vragen, opmerkingen of wat dan ook. Uiteraard vind ik het ook erg leuk om jullie commentaren te lezen die je hieronder achter kunt laten of op facebook. Allemaal een fijne week gewenst en ik hoop dat het in jullie buurt rel vrij blijft. Blijf gezond en hopelijk weer tot volgende week.

Groetjes,

Janny

One thought on “Dieren deze week in #kaartperweek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.