DSP (designer Series Paper) van 6″ opbergen.

DSP opberger.

De vakantie is weer voorbij. Voor ons in ieder geval wel. Tijd om weer aan de slag te gaan dus. In de vakantie heb ik minder gedaan dan ik eigenlijk wilde, ik had niet op zo’n mooie zomer gerekend ;-). Eigenlijk zou mijn hobby plek aangepast worden en de nu lekker rommelige opstelling vervangen worden voor een mooi groot werkblad en kasten om al mijn spulletjes in op te bergen. Het was de bedoeling…. maar het is er dus nog niet van gekomen.Om toch alles al wat makkelijker toegankelijk te maken heb ik diverse opbergers gemaakt, waarvan de 6″ DSP opberger er een is.

Meerdere mogelijkheden.

In deze opberger kun je niet alleen DSP opbergen maar ook, vooral voor kaarten maak hobbyisten, je emboss mallen of de stans mallen. Verder kun je er ook kleine boekjes, agenda’s enz. in kwijt. Er zullen beslist nog meer mogelijkheden zijn. Deze komen nu zo even in me op. Ik heb geen idee of er behoefte aan is maar ik heb er een kleine tutorial van gemaakt zodat ieder die dat wil ook zo’n opberger kan maken. De uitleg is vrij uitgebreid zodat ook beginners deze, eigenlijk is het een mini tijdschriften houder, kunnen maken. Dus daar gaan we dan!

Benodigdheden.

Je hebt nodig:

2 vellen A4 karton (in de kleur die je wilt)

2 vellen patroonpapier van 15,2 x 15,2 cm (ofwel 6″ x 6″)

Verder alle normale benodigdheden zoals een schaar, een rilpen, een snijapparaat of een schaar en een potlood.

Het begin.

Snij of knip je karton op de maat: 22,5 x 21 cm. Dit doe je twee keer (2 A4) en snij of knip je DSP op de maten: (2x) 8,5 x 15,2 cm, (1x) 4,5 x 8,5 cm en (1x) 4,4 x 15,2 cm. Vervolgens leg je je DSP apart en neemt de 2 stukken karton van 22,5 x 21 cm om te gaan rillen. Er volgen hieronder foto’s om te kijken hoe het er uit moet gaan zien. Op het eerste stuk karton ril je op de 21 cm kant op: 5 cm. Draai je karton een kwartslag met de klok mee en ril op de 22,5 cm kant op 1,5 en 6,5 cm. Pak je volgende stuk karton en herhaal dit precies zo.


DSP opberger

Draai je karton weer zodat de 21 cm kant boven ligt. Ik heb per abuis 20 cm op de tekening geschreven, dit moet dus 21 cm zijn!! Zet met je rilpen of met een potlood een klein tekentje op 14 cm. Leg dit stuk even apart. Pak je volgende stuk karton (eigenlijk 1e stuk karton, de basislijnen zijn hier al op gerild) en draai dit ondersteboven. Als je met je vinger over de al gerilde lijnen gaat voel je een ‘bergje’.  Je moet het karton zo leggen dat de 2 rillijnen boven liggen en de 5 cm rillijn links. (De on-onderbroken tekenlijnen geven de rillijnen op de achterkant van je karton aan) Ril vervolgens op 14 cm tot aan de tweede rillijn die je tegenkomt. (Zie onderstaande foto, stippellijn is de lijn die gerild moet worden)

DSP

 

Teken met potlood een lijn die begint onder waar je 14 cm rillijn stopt tot in de rechtse beneden hoek.

DSP opberger

 

Op je andere stuk karton teken je een lijn vanaf waar je de 14 cm aangegeven hebt tot aan waar de tweede rillijn van onderen zit. Ook rechts naar beneden zoals je op onderstaande foto kunt zien.

DSP opberger

 

Het vouwen en knippen.

Knip over de getekende lijnen. Bij bovenstaande foto hoef je alleen precies over de getekende lijn te knippen. Bij je andere stuk karton knip je over de getekende lijn maar knip je ook over de 14 cm rillijn. Hieronder op de foto kun je beter zien wat de bedoeling is. Links op de foto is je eerste karton en rechts op de foto is het stuk waar je ook het gerilde gedeelte moet knippen. Om te controleren of je het goed geknipt hebt moeten de gerilde lijnen die je ziet ‘dal lijnen’ zijn. Als je er met je vinger overheen gaat voel je dus geen ‘bergje’ maar een ‘dalletje’. Als alles naar wens is 😉 kun je de rillijnen gaan vouwen en met je vouwbeen navouwen.

DSP opberger

Na het vouwen kun je de doos in elkaar zetten. Normaal vouwen we ‘over’ de berglijnen. Dit betekent dat als je je karton gevouwen hebt er aan de buitenkant van de vouw dus een ‘dal’ lijn zit en aan de binnenkant een ‘berg’ lijn. Omdat je doos uit twee tegengestelde delen bestaat (door de schuine kant die eraan zit) moet je de vouwen van het karton deel dat rechts op bovenstaande foto staat de andere kant op vouwen. Tegen de normale vouwwijze in dus. Als je goed na vouwt met je vouwbeen blijf je toch een mooie scherpe rand houden. Knip vervolgens de rillijnen in zoals op onderstaande foto te zien is. Je knipt eerst recht over de rillijn en vervolgens knip je de ‘spie’ uit je smalle flapjes. Ik denk dat de foto duidelijk genoeg is. Ook van je plakranden moet je een stukje afknippen.

 

Zet je doos provisorisch in elkaar, dan zie je meteen waarom je anders dan normaal moest vouwen, en zet met een paperclip of iets dergelijks even de hoek vast die aan de bovenkant van je doos komt. (zie onderstaande foto).

Het plakken en de rest.

Daarna kun je, zonder dat je de paperclip weghaalt je doos weer uit elkaar vouwen en plat wegleggen. Dit is om geen vergissing te maken met waar je de tape of lijm moet bevestigen en ook zie je meteen waar je je DSP moet plakken. Dit zie je op de volgende foto. Ik heb de paperclip nu losgehaald omdat je anders de tape niet kunt plakken. Je mag ook vloeibare lijm gebruiken natuurlijk maar de tape was beter op de foto te zien.

Zet je doos in elkaar en lijm de plak randen vast. Doe dit voorzichtig en houd alle hoeken goed in de gaten zodat je geen ongewilde uitstekende delen krijgt. Je moet misschien in de hoeken nog een klein stukje van je plakrand knippen, maar dat zie je vanzelf. Vouw een lange flap van de onderkant van de doos naar binnen en plak daar vervolgens de twee kleine flapjes op vast. Let op waar je de lijm smeert (in dit geval dus aan de BINNENKANT van de kleine flapjes. Smeer lijm op de hele bodem en plak daar de laatste grote flap op vast. Ik heb dit met vloeibare lijm gedaan omdat je dan nog wat kunt corrigeren. Zorg dat je, vooral, de laatste flap mooi haaks vastplakt. Zet je doos rechtop en ga met je vouwbeen of je vingers nog even over de binnen//onderkant om de geplakte delen goed aan te drukken. En klaar is je DSP of wat dan ook opberger.

Kennen jullie deze nog ;-)?

Of beter gezegd: deze heeft waarschijnlijk iedere hobbyist wel ergens in huis. Ook deze boekjes kunnen in de DSP opbergdoos, maar het is wel krap en komt de levensduur van je opberger waarschijnlijk niet ten goede. Je kunt dit oplossen door maar een ding te veranderen. Je moet dan de eerste rillijn op de 22,5 cm kant niet op 1,5 cm rillen maar op 1 cm. Verder blijft alles precies hetzelfde! Je creëert dan exact voldoende ruimte om de boekjes precies te laten passen. Voor de kaarten en doosjes makers onder ons: alles op onderstaande foto past ook in deze opberger.

En dan het resultaat natuurlijk.

DSP opberger

Door de slechte belichting zie je waar de plakrand zit. In het echt zie je die ook als je de opberger tegen het licht houdt. Je kunt dit voorkomen door een andere kleur karton te gebruiken en/of het DSP een ander formaat te maken door het met de schuinte mee te laten lopen, zeg maar. Hoe dat eruit ziet is op de volgende foto te zien. Daar heb ik drie opbergdozen gemaakt, aan elkaar geplakt en ook nog tabbladen gemaakt om de verschillende soorten DSP die ik heb te scheiden. Uiteraard heb ik karton en DSP gebruikt die bij mijn andere opbergers past.

DSP

Tot slot.

Mocht er iets niet duidelijk zijn dan mag je altijd mailen. Als je zelf een opbergdoos maakt naar aanleiding van deze blog dan zie ik graag de foto’s daarvan. Het idee van deze opberger is niet van mij maar van een demo genaamd Crafty Caroline. Zij noemt het een Magazine style storage box. Ik heb inmiddels nog veel meer blogs en YouTube filmpjes gevonden die deze opberger laten zien, maar zij was de eerste die ik vond. Al een hele poos geleden trouwens. Rest mij jullie allemaal een fijn weekend te wensen en hopelijk weer tot volgende week.

Groetjes,

Janny
Product List

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.