Familie in vele vormen #kaartperweek

Familie

Familie is er in vele soorten en samenstellingen. Soms zijn vrienden gevoelsmatig meer familie dan familie in de gewone zin van het woord. Het spreekwoord zegt niet voor niks: Vrienden kun je zelf kiezen, familie heb je automatisch. Ondanks dat er in iedere familie wel eens iets is, zo ook in de mijne, prijs ik me toch gelukkig. Eigenlijk kan ik het wel met iedereen goed vinden al lopen we de deur niet plat bij elkaar.

Familie 2

Ook dieren hebben families, al weet ik niet of alle dieren dat wel zo ervaren. Zo wordt er gezegd dat zwanen hun hele leven bij elkaar blijven en dat olifanten echt rouwen. Of dat besef of instinct is? Daar komen we denk ik nooit helemaal achter. Wat ik persoonlijk het mooiste vind aan dieren families is dat ze vaak, niet altijd, humaner omgaan met elkaar. Worden de zwaksten soms door de rest afgemaakt? Jazeker. Maar over het algemeen is dat alleen om de soort sterk te houden of de populatie wordt zo in de hand gehouden. Dieren hebben niet meteen hun oordeel klaar over de rest. Het is heel basic.

Dieren

Ik heb nog nooit, buiten misschien in een film, rellende dieren gezien omdat ze het ergens niet mee eens zijn. Wel zetten ze elkaar even op zijn plaats en met beide beentjes weer op de grond. Godzijdank hebben dieren ook geen sociale media waar ze allemaal hun ongenoegen op een botte soms schofterige manier kunnen uiten. Wat dat betreft zou het heel erg mooi zijn als wij, de mensen, daar eens een voorbeeld aan zouden nemen.

Mensen

Mensen hebben hersens gekregen, niet alleen om te kunnen leren maar ook om te weten hoe ze met elkaar moeten omgaan. Tegenwoordig lijkt het wel of hersens meteen uitgeschakeld worden in de omgang met andere mensen. Rechten hebben we en daar mag je voor demonstreren, natuurlijk. Wat zou het fijn zijn als sommige mensen er eens even over zouden nadenken voordat ze voor hun recht opkomen. Want de tegenhanger van recht is plicht.

Recht en plicht (verantwoordelijkheid)

Bijvoorbeeld de plicht om te weten dat je bij het recht op vrije meningsuiting ook moet weten wanneer je beter een keer je mond kunt houden. Of bij het recht dat men denkt te hebben ook eens nadenkt dat als zij rechten hebben ze voorbijgaan aan de rechten van andere mensen. Die daar net zoveel recht op hebben. Als voorbeeld: Je hebt het recht om het niet eens te zijn met maatregelen tegen covid en dan mag je daarvoor demonstreren. Maar je hoeft dat niet zo te doen dat je geen rekening houdt met het recht van bijvoorbeeld een verpleegkundige die als gevolg van jouw gedrag hun vrije dagen niet kunnen inwisselen omdat er handen aan het bed nodig zijn. Ook als jij met al je recht opgenomen wordt in het ziekenhuis.

Oordeel

Buiten het tegenwoordig vieze woord plicht is er nog een en dat is luisteren. Waarom luisteren we niet wat meer naar elkaar. Ik ben inmiddels gevaccineerd, waarom? Heb ik zoveel vertrouwen in de overheid dat ik voetstoots aanneem en geloof dat er met het vaccin niets aan de hand is? Echt niet. Ik hoop dat het vaccin over 20 jaar niet dodelijk blijkt te zijn of andere ernstige bijwerkingen geeft. Mijn redenatie is geweest dat ik boven de 60 ben, mezelf wil beschermen en een ander niet wil besmetten. Als blijkt dat ik eigenlijk 100 jaar in redelijke gezondheid zou kunnen worden en ik sterf over 20 jaar aan dit vaccin of de bijwerkingen ervan dan baal ik als een stekker natuurlijk. Gelukkig weet ik niet wat er voor mij in het verschiet ligt.

Botte reacties

Ik ben geen heilige hoor, ik kan soms ook redelijk bot uit de hoek komen. Toch sta ik wel versteld van een reactie als: Heb jij je laten vaccineren, dan ben je wel een goedgelovige sukkel. Ik vertrouw op mijn immuunsysteem en er is overbevolking dus is het nou zo erg dat er eens opruiming gehouden wordt. Ze moesten dat virus gewoon zijn gang laten gaan.

Op een manier ben ik het daar ergens nog wel mee eens ook aan de andere kant ben ik hypocriet genoeg om dan te antwoorden dat ik het standpunt wel begrijp maar dat ik het toch niet fijn zou vinden als de ‘opruiming’ bij mij of mijn familie zou beginnen. Ik heb nog een vader van 90 jaar en ik zou het erg vinden als hij aan covid zou moeten overlijden. Hij is 90 jaar geworden door gezond te leven, niet roken, niet drinken en alles met mate. Hij gebruikt niks van medicijnen. Wie ben ik dan om te moeten zeggen: Ja pa, overbevolking he, dus…..

Familie 3

En zo heeft iedereen zijn eigen gedachten over de huidige situatie. Hele families liggen met elkaar overhoop omdat er tegenstrijdige ideeën zijn, niet alleen nu met covid maar ook met andere opvattingen. Er wordt bij ons thuis best wel wat afgekletst over covid, vaccins, maatregelen enz. En dat kan ook best nog wel eens hard tegen hard gaan. Maar gelukkig blijven we kletsen EN luisteren naar de argumenten van elkaar en dan volgt er meestal wel begrip voor elkaars standpunten. De situatie is voor iedereen anders immers en dus ook de afwegingen die men maakt. En dat mag ook.

De kaart

De opdracht deze week is om een kaart te maken met het thema familie. Alles wat ik hierboven geschreven heb is trouwens mijn mening en daar hoef je het uiteraard niet mee eens te zijn. Wat voor mij het belangrijkste is aan familie is mijn gezin. En zoals je misschien vorige week gelezen hebt krijgen we hopelijk in juni a.s. gezinsuitbreiding met een kleinzoon, zoon en achterkleinzoon. Het is maar net aan wie je het vraagt 😉 Met de stempelset Treasures of life uit de januari-juni catalogus heb ik dan ook de navolgende kaart gemaakt.

familie

 

Een simpele kaart gewoon omdat er naar mijn mening niet meer nodig is.

De resultaten van de dames

De dames hebben ook deze week weer hun best gedaan en een aantal prachtige kaarten gemaakt. Zowel met mensen familie als met dieren familie.

familie

Broer en zus was de achterliggende gedachte bij deze kaart.

familie

Deze spreekt voor zich.

Familie

 

De opmerking bij deze kaart is: De stokstaartjes zijn een grote familie.

Tot slot

Het bekende riedeltje, jullie weten het zo onderhand wel denk ik. Voor vragen, opmerkingen, suggesties of wat dan ook kun je me altijd mailen.Natuurlijk is het ook erg leuk om jullie opmerkingen hieronder in de comments of op facebook bij de opmerkingen terug te lezen. Dat wordt zeer gewaardeerd. Blijf gezond of je je nu laat vaccineren of niet en hopelijk weer tot volgende week. De opdracht is dan: Uitbundige verjaardag.

Groetjes,

Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.