Konijn of haas? Voor Pasen maakt het niet uit.

Konijn of haas?

Nu de Paasdagen naderen en we niet bij elkaar op bezoek kunnen is het misschien leuk om elkaar een groet te brengen met een kaartje. Om mijn dames van de techniek klas de inspiratie te geven voor een aantal kaartjes heb ik een stempelset gebruikt die zij ook in hun bezit hebben. Helaas zit daar geen afbeelding van een haas bij maar wel van een konijn. Ik denk dat de paashaas het in dit geval niet erg zal vinden dat we een konijn voor een Paas groet gebruiken.

Moeder konijn en hanekam konijn

Een haas kun je moeilijk als huisdier houden denk ik. Wij zijn de verzorgers geworden van moeder konijn en hanekam konijn, tegen wil en dank maar met veel plezier. Vorig jaar zomer was er kennelijk iemand die van zijn/haar konijnen af wilde en die heeft ze los gelaten bij ons in het bos. We hebben er aanvankelijk een stuk of 8 geteld, van een grote hangoor tot kleine witjes en nog een paar waarvan ik niet weet hoe ze genoemd worden. Helaas beschikte de natuur dat we er veel verloren. Uiteindelijk hielden we er drie over. Een gestreepte bruine, door ons aangeduid als moeder konijn, en twee wit/zwarte konijntjes, genaamd oogschaduw en hanekam. Je zult begrijpen dat de namen op uiterlijke kenmerken gebaseerd zijn. Helaas was oogschaduw een beetje te avontuurlijk en die hebben we vorige maand plat gereden op de weg gevonden.

Konijn in een hok

Aangezien de konijnen al van de vrijheid geproefd hadden en we ze trouwens ook niet gevangen konden krijgen, lopen de twee overgebleven konijnen vrolijk dag en nacht bij ons in de achtertuin. Soms maken ze een uitstapje naar de tuin van mijn vader (buurman, tuin aangrenzend) maar meestal huppelen ze vrolijk bij ons achter rond. Tijdens de herfst was ik aan het verzinnen hoe we ze in een kooi konden krijgen om als het winter werd ze een beschermend huisje te geven. We hebben besloten om alleen een hokje weg te zetten waar we extra eten in kunnen geven. Een goed beslissing want ze willen er echt alleen maar in om iets te eten te pakken, vervolgens hoppen ze weer naar buiten en eten het daar op. Ze blijven aardig wantrouwend en op een manier vind ik dat wel fijn want dan letten ze beter op.

Konijn in de natuur

Alhoewel ze, voor zover wij hebben kunnen zien, geen hol graven, zijn ze wel slim in het zich verstoppen. Het zijn dus eigenlijk niet onze konijnen, we zorgen er alleen voor. Vandaar dat we ook besloten hebben om ze vrij te laten lopen. Natuurlijk vinden we het erg dat ‘oogschaduw’ dood gereden is, aan de andere kant heeft ze tenminste haar laatste maanden in vrijheid geleefd. Zo denken we er ook bij de overgebleven twee over. Het is een genot om te zien hoe ze een hele dag lekker rond huppelen in de tuin.

konijn

Links is hanekam (niet te zien nu) en rechts is moeder konijn. Waarom we haar moeder genoemd hebben? Waarschijnlijk omdat zij al groter was. De twee wit/zwarte waren nog heel erg klein toen ze er net waren. In het begin gingen ze ook door de gaas van de tuin naar de weg en weer terug. Waarschijnlijk heeft ‘oogschaduw’ dat onthouden en ook al kon ze niet meer door de heg heen, er zijn natuurlijk altijd meer paden die naar Rome (lees: weg) leiden. Ik heb de foto vanochtend door het raam heen gemaakt vandaar dat het iets minder duidelijk is.

Drie kaartjes

Ik heb drie kaartjes voor Pasen gemaakt. Een kaartje is heel simpel. Ik heb nog een staatsvorm gebruikt, maar je kunt ook aquarel papier pakken als mat en het konijn daar rechtstreeks op stempelen. Dan hoef je geen stans en stans machine te gebruiken. Als je het konijn met potlood inkleurt hoef je persé geen aquarel papier te gebruiken.  Het tweede kaartje is gemaakt door een achtergrond te sponzen en daarna te bestempelen. Vervolgens zijn de konijntjes op apart papier gestempeld, ingekleurd en uitgeknipt en met dimensionals op de kaart geplakt. Binnenin heb ik, net als bij de eerste kaart, het konijntje gewoon in zwart linksonder gestempeld. Kaart drie is wat uitgebreider gemaakt. De mat is eerst gestanst met een stans uit de nieuwe set: Ornate Garden. Daarmee is ook nog een soort label uitgestapt welke gebruikt is voor de binnenkant van de kaart. Vervolgens heb ik de voorkant mat bewerkt met de subtiel embossing folder. De tekst is gestempeld op een stukje scrap papier en in stukjes en uitgeknipt.

Kaartje 1

konijn

 

Kaartje 2

konijn

En kaartje 3

konijn

…en de binnenkant…

Als extraatje

Als extraatje, niks met een konijn te maken, zag ik op facebook een kaartje voorbij komen van Jana Müller. Zij maakt prachtige kaarten, niet altijd mijn smaak maar dat is maar goed ook. Deze vond ik meteen prachtig. Ik heb de kaart afgekeken en nagemaakt met spullen die ik had. Geen haas of konijn maar een vogeltje en misschien niet toepasselijk voor Pasen maar dan toch zeker wel voor het voorjaar. Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik.

konijn

Tot slot

Wil ik iedereen fijne paasdagen wensen en hoop ik dat iedereen ongedeerd uit de corona strijd komt. Blijf lekker creatief bezig dat houdt de geest gezond. Veel plezier en blijf gezond.

 

Groetjes,

Janny

 

One thought on “Konijn of haas? Voor Pasen maakt het niet uit.

  1. Sorry voor een aantal fouten in de tekst. De auto correct is kennelijk nogal hardnekkig. Overal waar je denkt: huh wat staat er nou? Moet er waarschijnlijk iets met stans staan, dus of gestanst en met staatsvorm wordt stansvorm bedoeld. Dat maakt misschien de tekst iets duidelijker. Ik zal er volgende keer beter op letten, excuses hiervoor. Groetjes Janny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.