Patroon
Als het goed is kun je in heel veel dingen en gebeurtenissen een patroon herkennen. Naaisters, breisters, haaksters en borduursters, allemaal hebben ze een patroon nodig om hun handwerk te kunnen doen. Maar alleen een patroon hebben is niet genoeg. Je moet dat patroon ook kunnen lezen want anders kun je er nog niks mee. Je zou misschien denken dat er bij kaarten maken geen patroon lezen aan te pas komt. Maar niks is minder waar. Een sketch is bijvoorbeeld al een patroon. Maar ook kun je het patroon lezen van hoe een kaart is opgebouwd. Om diepte te krijgen in de kaart of een mooie lay out.
Kaart 25 Maak een kaart die er uit ziet als een cadeautje
Ik laat nu eerst de kaart zien omdat het patroon van de kaart makkelijker uit te leggen is als je de kaart ziet. Je kijkt misschien op pinterest om inspiratie op te doen voor de kaart die je wilt gaan maken. Je ziet dan alleen de foto zonder beschrijving van de werkwijze. Deze kaart is niet moeilijk, dus een goede kaart om mee te beginnen.
De basiskaart hier is 21 x 14,5 cm gerild op 10,5 cm. Je kunt voor dit ontwerp ook een ander formaat basiskaart gebruiken. Het gaat meer om de opbouw van de kaart. De mat is van Tis the season DSP met als afmeting 14 x 10 cm. Het lint is shaded spruce ribben uit het metallic combo pack.
Het lijkt alsof het DSP ingebonden is met het lint en dat zou je ook inderdaad kunnen doen. Het DSP is echter gemaakt van papier en niet van karton dus buigt het erg makkelijk waardoor het moeilijker wordt om het lint er echt omheen te binden als bij een echt cadeautje. Van een restje karton maak je eerst het labeltje waarin je een gaatje maakt. Ik heb hier drie lintjes geknipt. Je doet wat tape op de achterkant van het DSP op de plaatsen waar je lintje vastgeplakt moet worden. Je knipt de lintjes ietsje te lang, legt het horizontaal op het DSP en plakt het op het tape aan de achterkant vast. Dat doe je ook met het verticale lintje maar voordat je dat aan de onderkant vastplakt schuif je er eerst het labeltje doorheen. Van het derde lintje maak je een strikje en dat plak je op de kruising van de linten vast met bijvoorbeeld een glue dot. Heel vaak als er een lintje gebruikt wordt op de mat deze met dimensionals op de basiskaart geplakt. Dat heb ik hier ook gedaan.
Patroon van kaart 25
Als je nu dus deze kaart zou moeten ‘lezen’ is het een kwestie van goed naar de kaart kijken. Het lint kun je vastmaken zoals je wilt. Je ziet geen verschil of het lint nou als in een echt cadeautje geknoopt wordt of dat je het, net als ik gedaan heb, opsplitst in drie delen (lintjes). Zoals je ziet is de bevestiging van het labeltje eigenlijk ook duidelijk. Je ziet dat het lintje door het labeltje geschoven is. Omdat het lintje ook aan de achterkant van de mat loopt is het handig om de mat met dimensionals op te plakken. Omdat het lint toch een beetje een verhoging geeft is het minder mooi als je de mat met vloeibare lijm rechtstreeks op de basiskaart zou plakken. Je ziet dan het DSP een beetje omhoog komen waar het lintje zit. Als je een kaart ziet op internet die je na wilt maken dan raad ik je aan om de foto te vergroten. Op deze foto is het zo goed als niet te zien maar als iets met een verhoging op een kaart of mat geplakt wordt zie je op de foto vaak een klein schaduw randje.
Labeltje van kaart 25
Het labeltje is gemaakt van een restje karton van 4,5 x 9 cm en gerild op 4,5 cm. De tekst en de bloemetjes komen uit de stempelset Little treats. Tekst is gestempeld zin de kleur real red en de bloemetjes zin de kleur shaded spruce. Om de kaart af te maken zijn er nog drie holiday rhinestone jewels (de steentjes rechts boven) op geplakt.
Hieronder volgen de resultaten van de dames:
Omdat deze kaart een zgn. trifold (drie vouwen) kaart is eerst de voorkant en daarna het binnenste van de kaart.
Kaart 26 Een sketch opdracht
Om heel eerlijk te zijn heb ik me er bij deze kaart met een Jantje van Leiden vanaf gemaakt. Ik heb een normale basiskaart gebruikt. Daarop zit een mat van 14 x 10 die gesponst is in de kleur misty moonlight. Ik heb met de embellished ornaments een kerstbal uitgestanst. De bal heb ik op de witte mat gelegd als ‘masker’ zodat ik daar niet kon sponzen. wat je ziet als je het ‘masker’ weghaalt na het sponzen is een witte kerstbal in het midden van de blauwe gesponste achtergrond. Met het huisje uit de set Still scenes is het midden van de kerstbal gestempeld en hier en daar met crumb cake een hint van kleur gegeven. De druppeltjes en sneeuwvlokjes komen uit dezelfde set en zijn gestempeld in de kleur night of navy. De tekst, eveneens in night of navy, komt uit de set Van alles wat. Het lintje is gemaakt van whisper white organza ribben en is gekleurd in night of navy met de alcohol marker. Omdat het lintje erg dun is is deze mat wel met vloeibare lijm op de basismat geplakt. Het labeltje is met dimensionals verhoogd.
Ook hier weer de resultaten van de dames:
De dames hebben zich deze keer beter aan de sketch gehouden dan ik ;-).
kaart 27 Vreugde op aarde met een moderne twist
Een beetje wrange opdracht in deze sombere tijd maar wel met hoop voor de toekomst. Het patroon van deze kaart is ook niet zo moeilijk te lezen. Ook hier heb ik weer een normale witte basiskaart gebruikt. Een mat erop in de kleur cherry cobbler van 14 x 10 cm. Vervolgens een matje in whisper white van 12,5 x 8,5 cm. Daarna is het matje bestempeld in de kleur old olive met een boom uit de set In the pines. Daarna is met de Large letter framelits het woord joy gestanst. Van het Most wonderful time DSP heb ik een matje gesneden van ca. 6 x 10 cm en dat achter de uitgestanste letters geplakt. Vervolgens zijn alle matten op de basiskaart geplakt en is de kaart afgemaakt met 3 sterretjes uit de Most wonderful time refill kit.
De resultaten van de dames:
Kaart 28 kleurenchallenge met real red, smoky slate en basic gray
De set die ik gebruikt heb voor deze kaart is Poinsettia petals en de poinsettia dies. De tekst komt uit de set Christmas gleaming. Deze kaart is een mooi voorbeeld om het patroon te lezen. Ik show daarom eerst de kaart.
Zie je de schaduwen in de kaart? Voor de basiskaart heb ik deze keer de kleur basic gray gebruikt, afmetingen zijn van een normale basiskaart. Een mat in de kleur smoky slate van 10 x 14 cm heb ik eerst embossed met de Brick and mortar embossing folder. Op een klein restje basic gray heb ik met versamark de tekst gestempeld met versamark en met zilver emboss poeder heat embossed. Vervolgens ben ik de bladeren, de drie grootste bloemen, de besjes en de takjes gaan stansen met de poinsettia dies. De bladeren uit basic gray karton, de besjes en de takjes uit smoky slate karton en de bloemen uit real red karton.
Patroon lezen
Het patroon van de opbouw is als volgt. Ik ben benieuwd of jullie dat kunnen zien? De drie rode bloemen zijn op elkaar geplakt met vloeibare lijm. De bladeren zijn iets gebogen om meer volume/diepte in de kaart te krijgen. Daarna zijn deze met een dimensionaal op de mat geplakt. Je kunt rechtsonder de bloemen cluster schaduw zien. Dat geeft aan dat er verhoging door middel van een dimensionaal gebruikt is. Het lijkt alsof de besjes en takjes ook verhoogd opgeplakt zitten maar dat is in deze niet het geval. De basic gray bladeren wel. Vervolgens zijn de takjes alleen aan de ‘stengel’ kant ingesmeerd met vloeibare lijm. Omdat de bloemen op een dimensionaal geplakt zijn kun je de bladeren en de takjes opplakken door ze onder de bloemen te schuiven. Toen de lijm van de takjes en besjes goed droog was zijn deze ook onder de bloem en over het blad heen geplakt. Daarna heb ik de takjes iets naar boven ‘gekruld’ wederom om meer diepte in de kaart te brengen.
Och nu vergeet ik bijna te zeggen dat ik de besjes met de real red alcohol marker ingekleurd heb. Ze lijken donkerder omdat de ondergrond smoky slate karton is. Als hartje van de bloemen heb ik pearl basic jewels gebruikt. Een goede kijker ziet misschien nog een klein pareltje zitten op een van de takjes. Dat was niet de bedoeling maar het kleine pareltje was uit de verpakking gevallen en wilde niet terug daarin :-)). Op de foto zie je onder het labeltje een heel klein donkerder randje omdat het labeltje ook met dimensionals opgeplakt is.
Ook hier weer de resultaten van de dames:
Geen idee waarom deze kaart nu plots zo donker overkomt. Toen ik de foto binnen kreeg was deze gewoon helder en ik heb er niets aan veranderd.
Tot slot
Dat waren de kaarten weer voor deze week. Ik hoop dat je er iets aan hebt met de uitleg over het patroon lezen bij kaarten. Mocht je opmerkingen en/of vragen hebben mail me dan. Voor nu allemaal een fijne week gewenst, blijf gezond en hopelijk tot volgende week.
Groetjes,
Janny