Projectbeschrijvingen fotolijstje gratis

Fotolijstje (gratis handleiding)

Een gratis handleiding voor een fotolijstje. Inspiratie gekregen:van Debbie Bankston, een Engelse creatieve dame die lid is van het Pootles Craft Forum en die frames maakt die je als fotolijstje kunt gebruiken. Haar filmpje zie je hier.

 

WAT HEB JE NODIG?

Voor een foto formaat van 10 x 15 heb je nodig:

-1 stuk chipboard (bv van dat karton dat achter een pakket DSP zit) van 6″ x 8″ of 15,5 x 20,5 cm.

-1 stukje chipboard van: 2″ x 6″ of 5 x 15,5 cm

-2 stukken wit karton van: 4″ x 6″ of 10,5 x 15,5 cm

-2 stukken wit karton van: 4″ x 8″ of 10,5 x 20,5 cm

-1 stuk zwart karton van: 5 3/4″ x 7 3/4″ of 15 x 20 cm

-1 stuk A4 (in mijn geval) groen karton van: 7″ x 9″ of 17,5 x 22,5 cm.

-1 stuk groen karton van: 2″ x 6″ of 5 x 15,5 cm

-een stukje groen karton, Ik heb de tailored tag punch uit de voorjaarscatalogus gebruikt, maar een rechthoekig stukje karton werkt ook

-een stukje lint, een niettang, lijm, een ril pen en vouwbeen, een schaar en eventueel stempelset en versieringen naar keuze

Lees voor het gemak eerst de handleiding en bekijk de foto’s. Als je stap voor stap volgt zou je aan het einde een mooi zelf gemaakt fotolijstje moeten hebben.

HOE TE BEGINNEN?

Begin met karton uit te zoeken in de kleuren die je wilt gebruiken. Het is fijn als je alles gereed hebt liggen. Dus zoek alle spulletjes bij elkaar en maak je karton en alle onderdelen op maat.

 

 

 

 

 

Begin voor het frame met de twee stukjes wit karton (of de kleur die je gekozen hebt voor jouw frame) van 4″ x 6″ of 10,5 x 15,5 cm. Volg het onderstaande voor alle twee de stukjes karton van dit formaat.

Ril die op de 4″ of 10,5 cm kant op: 1″ (2,5 cm), 1 1/2″ (4 cm), 2 1/2″ (6,5 cm) en 3″ (8 cm).

Ril op de 6″of 15,5 cm kant TOT AAN DE TWEEDE RILLIJN op: 1″ (2,5 cm) en 5″ (13 cm).

 

Sorry, ik maak alles in inches en vergeet nogal eens de maten in centimeters erbij te zetten. Maar je kunt de cm maten in de tekst vinden.

Vervolgens pak je de twee stukken wit karton van 4″ x 8″ (10,5 x 20,5 cm) en daar ril je (bij allebei) op de 4″ (10,5 cm) kant op: 1″ (2,5 cm), 1 1/2″ (4 cm), 2 1/2″ (6,5 cm) en 3″ (8 cm).

 

 

Vouw op de rillijnen en maak mooi glad met je vouwbeen. Je wilt mooie gladde hoeken van je frame. Knip vervolgens de twee kleinste stukken karton op de rillijnen in (zie tekening). Het diagonale deel is niet gerild maar dat kun je op het zicht knippen. Probeer in een zo recht mogelijke lijn te knippen.

DE AFWERKING VAN HET FRAME GEDEELTE.

Omdat ik mijn frame wilde stempelen heb ik dat eerst gedaan. Dat gaat gemakkelijker als je karton nog plat ligt. Daarna heb ik het frame pas in elkaar geplakt.

 

 

 

 

 

 

Plak de onderdelen in elkaar zoals op de foto’s te zien is. Op de foto’s staat het kleinste stuk karton afgebeeld, maar voor het grote karton werkt het precies hetzelfde. Je krijgt aan de grotere alleen geen schuine kant. Op de volgende foto’s staat hoe je het frame in elkaar plakt. Als je een stempelblok hebt, een vierkant blokje hout werkt ook, dan kun je dat gebruiken om de hoeken mooi haaks te krijgen. Je schuift de hoek in elkaar, legt de blok in de hoek en als de hoek mooi haaks is druk je voorzichtig de gelijmde stukken aan. Heb even geduld om de lijm goed te laten hechten!

 

 

 

 

Het frame is nu zover klaar. Meer versiering komt later. Het is misschien een beetje verwarrend maar het zwarte karton dat je ziet heb ik alleen even gebruikt als bureaulegger om een duidelijke foto te maken.

DE ‘ACHTERWAND’ VAN HET LIJSTJE.

Pak nu het karton voor de ‘achterwand’, het chipboard van 6″ x 8″ (15,5 x 20,5  cm), groen karton 7″ x 9″ (17,5 x 22,5 cm) en het  zwart karton van 5 3/4″ x 7 3/4″ (15 x 20 cm).

Vouw het groen karton om het chipboard heen zodat je de achterkant van het chipboard ermee bedekt. Het uit stekende groene karton vouw je naar de voorkant. Zorg dat het mooi en strak om het chipboard heen valt en plak het vast. Lijm vervolgens het zwarte karton op het chipboard zodat je het omgevouwen groene karton niet ziet. Straks komt je foto dus op het zwarte karton. Als dat klaar is plak je je frame er op. Je krijgt dan al een echt fotolijstje in plaats van alleen een frame.

 

 

 

 

 

En zo ziet het er vanaf de zijkant uit.

OPHANGEN OF WEGZETTEN?

Als je je fotolijstje later aan de muur wilt hangen hoef je nu alleen nog een (gekocht of zelfgemaakt) haakje aan de achterkant te plakken. Ik heb er voor gekozen om mijn lijstje weg te zetten dus moet er nog iets gemaakt worden zodat het lijstje kan blijven staan. Daarvoor heb je het overgebleven stuk chipboard nodig van 2″ x 6″ (5 x 15,5 cm), het stukje groen karton met dezelfde afmeting, het lint van 4″ (10,5 cm) en je ‘scharnier’ (het geponste of rechthoekig stukje papier.

Snij of knip je chipboard en groen karton zoals aangegeven op de foto. (Ik denk dat de foto duidelijker is dan dat ik het kan omschrijven). Let ook op de plaats waar het lint wordt vast geniet. Zoals je ziet had ik dat ook eerst fout gedaan :-)).

Als je alles op maat hebt gesneden of geknipt, niet dan eerst je lint vast voordat je iets gaat plakken. Plak vervolgens je groene karton op het chipboard zodat het ‘lelijke’ gedeelte van je nietje bedekt word. Als laatste vouw je je ‘scharnier’ in de lengte door en plak je alvast een helft op je ‘staander’ vast. De foto’s laten zien wat de bedoeling is. Het lijkt moeilijker dan het is.

 

 

 

 

Deze foto bedriegt een beetje. Om te weten waar je je ‘scharnier’ op de achterkant moet plakken, moet je ervoor zorgen dat de onderkant van je ‘staander’ precies gelijk ligt met de onderkant van je lijstje. Als je dat gedaan hebt kun je je ‘scharnier’ definitief op de achterkant vast plakken. Plak vervolgens je lint op de achterkant van je lijst vast.

 

 

Hou het lint, voordat je het vast plakt, met je vinger op zijn plaats en controleer of je lijstje niet te schuin komt te staan. De afmeting van het lint heb ik redelijk lang gemaakt, maar dat kun je natuurlijk aanpassen. Als je vindt dat je lijst te schuin komt te staan dan knip je eerst een stukje van je lint af.

 

 

En zo ziet het lijstje er aan de achterkant uit.

DE FINISHING TOUCH.

Zowel voor het gestempelde frame als voor de finishing touch heb ik de stempelset ‘In de bloemetjes zetten’ gebruikt. Je kunt deze Nederlandstalige set vinden in de voorjaarscatalogus. Heb je interesse in deze mooie set dan kun je die via mij bestellen door mij een mailtje te sturen. Op een stukje wit rest karton heb ik een vogeltje en bloemen gestempeld. Deze heb ik vervolgens met de alcohol markers ingekleurd en met de big shot (stansapparaat) uit gestanst. Daarna heb ik ze op de rand van het frame geplakt met dimensionals (foam tape). Het vogeltje moet een roodborstje voorstellen en de bloemetjes spreken voor zich.

EINDRESULTAAT.

 

NOG EEN LAATSTE TIP.

Uiteraard kun je dit lijstje niet afzemen. Mocht je dat wel willen dan kun je het helemaal aflakken of met mod podge bewerken. De foto kun je beschermen door er een stukje doorzichtig plastic (clear acetate sheet uit de jaarcatalogus) voor te zetten. Bij mij paste de foto van 10 x 15 precies in het lijstje, maar ik heb het in inches gemaakt. Waarschijnlijk heb je een heel smal randje (soort van passe-partout) over als je in centimeters werkt. Ik hoop dat je dit lijstje leuk vindt en dat je ook een fotolijstje gaat maken, voor wat voor herinnering dan ook. Laat vooral een berichtje achter eventueel met foto van het lijstje dat je gemaakt hebt. Ik ben benieuwd naar jullie creaties! Fijne dag verder.

Groetjes,

Janny