Billendoekje, wat kun je daar allemaal mee doen?

Billendoekje in de hoofdrol

Nee, ik loop niet vooruit op gebeurtenissen in het leven. Een billendoekje kun je ook voor heel andere dingen gebruiken dan het schoonmaken van billetjes. Tijdens de techniek klas van december hebben we deze doekjes gebruikt om achtergronden voor kaarten mee te maken. De techniek heet: de baby wipe swipe. Met een billendoekje en inkt van je stempelkussen of van re-inkers (potjes inkt waar je je stempelkussen mee kunt inkten) kun je mooie achtergronden maken. Vervolgens kun je je kaart stempelen met welke set dan ook. Deze keer zijn er diverse stempelsets gebruikt.

Voorbeelden

Natuurlijk maak ik altijd een voorbeeld kaart waar de dames inspiratie uit kunnen halen. Deze keer heb ik er twee gemaakt. Een met een mooie zachte achtergrond en een met een vrolijke ‘moderne’ achtergrond. Na alle kerstkaarten en kaarten uit de nieuwe voorjaarscatalogus die op Facebook en andere media voorbij kwamen en komen wilde ik sets uit de jaarcatalogus gebruiken. In de ‘hysterie’ van het uitkomen van een nieuwe catalogus wordt deze nogal eens vergeten.

Even wat uitleg

Terwijl ik dit bericht schrijf moet de techniek klas nog plaatsvinden! Een blog kun je namelijk inplannen en omdat ik er een poosje tussenuit ben deze periode, heb ik deze blog alvast geschreven en ingepland. Je kunt op een latere datum, zolang het maar vóór de ingeplande datum is, altijd nog tekst en/of foto’s toevoegen. Ik kan nu dus, zodra ik de kaarten van de dames gefotografeerd heb, de foto’s toevoegen aan dit verhaal. Het zal voor sommigen moeilijk te geloven zijn maar ik werk dus vooruit, zodat ik niet in tijdnood kom ;-). Het is dus voor mij ook nog een verrassing wat de dames er van gaan maken. Spannend he?!

De eerste voorbeeld kaart

Bij deze kaart heb ik het billendoekje met stempelkussens gebruikt. Je hebt de goedkoopste billendoekjes nodig die er zijn, in sommige zit zo’n figuurtje in het doekje ‘geweven’ en/of embossed en daar kun je last van hebben. Het beste werkt een billendoekje dat helemaal glad is. Je vouwt het een paar keer dubbel en drukt het als een ‘prop’ op je stempelkussen. Daarna ‘swipe’ (veeg) je over je kaart op de plaats waar je de kleur wilt hebben. Hoe nonchalanter je dat doet, hoe beter vaak het resultaat. Voor de lucht heb ik blauw gebruikt (night of navy) voor het water blauw/groen (pool party) en voor het strand een beige kleur (sahara sand).

De stempelset(s) voor kaart 1

In hoofdzaak heb ik de stempelset ‘High Tide’ gebruikt voor deze kaart, ook voor de binnenkant. Alleen de tekst komt uit de set Colorful Seasons. Ik heb met memento inkt gestempeld, die komt iets minder zwart over dan de stazon inkt.

billendoekje techniek

 

En de voorkant van de eerste voorbeeld kaart is deze:

billendoekje

Doordat je doekje niet precies overal even egaal is krijg je de witte strepen. Wil je dit effect niet dan kun je je billendoekje ergens rond winden zodat je een egaal vlak krijgt. Voor lucht, water en strand vind ik dit echter prima. Ik had eigenlijk een velletje karton moeten gebruiken als masker om een rechte horizon te krijgen, maar hé, een beetje schuin is mijn handelsmerk. Gelukkig is de natuur wel perfect.

Voorbeeldkaart 2

Een ‘moderne’ achtergrond, kleurrijk en vrolijk. Hier heb ik het billendoekje met re-inkers gebruikt. Deze methode werkt net even anders. Je vouwt een klein vierkantje van je doekje en op de gevouwen rand laat je wat verschillende druppels inkt vallen. Het is handig als je de inkt waar je mee begint ook als laatste gebruikt wordt. Je krijgt als het ware een rijtje inktdruppels op de gevouwen rand. Je begint bijvoorbeeld met geel, dan ernaast een druppel blauw, daarnaast een met rood, weer blauw en dan eindig je met geel. Ik denk dat het wel duidelijk is wat ik bedoel. Deze keer heb ik gekozen voor rechte strepen, maar je kunt natuurlijk ook een ‘zeem’ beweging maken met het doekje dan krijg je weer een heel ander ‘swingend’ effect. Dat vond ik te druk.

Tekst

Voor de tekst van de 2e kaart heb ik een Nederlandse set gebruikt al zal dat jullie niet opvallen. Ik heb me namelijk vergist met bestellen en kreeg toen dus toch de Engelstalige versie. Ik had de set kunnen ruilen, daar doen ze bij de klantenservice niet moeilijk over, maar aangezien de meesten toch wel een klein beetje Engels kunnen verstaan en/of lezen heb ik het deze keer maar gelaten. De vertaling van de tekst is: Gewoon een vriendelijk HALLO en komt uit de stempelset: Another wonderful year (NL set heet: Beste vrienden)

Stempelset(s) voor de 2e kaart

De stempelsets Touches of textures en timeless textures zijn voor deze kaart gebruikt. Twee sets met grotendeels wat abstractere afbeeldingen die ik mooi bij deze kaart vond passen.

De binnenkant

billendoekje

Zoals altijd weer meer dan voldoende plaats voor je eigen tekst.

De voorkant van kaart 2

billendoekje

Degenen die mij kennen weten dat deze kaart ver buiten mijn comfort zone ligt. Toch ben ik blij dat ik ‘m gemaakt heb om deze techniek met een billendoekje te laten zien. Ik had ook veel zachtere kleuren kunnen gebruiken maar ik wilde een groot contrast met de eerste kaart. Ik heb er wel inspiratie door gekregen en ben er uiteindelijk toch blij mee. Benieuwd dus wat de dames er van gaan vinden.

De resultaten van de dames!

De dames hebben ieder twee kaarten gemaakt. Hier volgen de kaarten van Jo!

billendoekje

Beide dames hebben de kaarten nog niet van een tekst voorzien, zodat ze die zelf thuis nog kunnen kiezen en stempelen.

billendoekje

En nu de kaarten van Agnes!

billendoekje

billendoekje

Voor een eerste keer met deze techniek werken vind ik het resultaat heel goed gelukt.

Tot slot

Ik hoop dat ik misschien jullie ook heb kunnen inspireren met deze kaarten, zowel die van mij als van de dames. Zoals altijd ben ik super trots op deze ‘meiden’. Het heet een klas maar het is vooral een middag gezellig creatief bezig zijn met enthousiaste gelijk gestemden. Heerlijk is dat. De tijd vliegt altijd voorbij. Ik vind het zo leuk om kennis te delen en ook weer te leren, want je leert ALTIJD van elkaar. Door deze dames moet ik terug naar het begin en sommige technieken zijn voor mij zo vanzelfsprekend dat ik soms vergeet dat ze voor hen nieuw zijn. En wat fijn dat zij het ook zo naar hun zin hebben. Het is een feestje!

Rest mij nog jullie allemaal een fijn weekend te wensen en hopelijk weer tot volgende week. Enne… je weet het….heb je vragen of wil je informatie mail dan naar janny@jannysateljeeke.nl.  Ook een like op Facebook of commentaar hieronder wordt erg gewaardeerd.

Groetjes,

Janny

Product List

Stampin' Scrub

€ 21,00

Bone Folder

€ 8,50

One thought on “Billendoekje, wat kun je daar allemaal mee doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.