Sketch. Waar denk je dan aan?

Sketch

Ik weet niet hoe het met jullie is maar bij het woord sketch denk ik niet meteen aan kaarten maken maar aan een sketch van een cabaretier *of een stukje uit een revue. (*Helaas is de beeldkwaliteit erg slecht maar het gaat om de sketch uiteindelijk. Deze sketch kenden mijn vader en broer zo ongeveer van buiten en werd dan ook herhaaldelijk voor mij voorgedragen als ik weer eens een vriendje had ;-)). Bij het kaarten maken  betekent het woord sketch meer ‘ontwerp’. Iemand verzint een ontwerp en dat mag je, tot op zekere hoogte, naar eigen inzicht interpreteren.

Sketch ontwerp

sketch

De uitleg van deze sketch zal ik zo goed mogelijk proberen te doen. Iemand die vaker kaarten maakt zal het ongetwijfeld wel weten, maar voor iedereen die interesse heeft? Je hebt een basiskaart. In dit geval snij je twee matten die ongeveer van gelijke grootte zijn maar kleiner dan de basiskaart. Je plakt de matten, een beetje schuin zoals op bovenstaande foto, op de basiskaart. Je maakt drie sterren van verschillende grootte, of bloemen, of bolletjes of je gebruikt pareltjes en die plak je op de positie zoals op de voorbeeld foto staat. De kleinste dus midden boven, de wat grotere daar rechtsonder en de grootste daar weer een beetje linksonder. Vervolgens maak je een label en plakt dat, alweer volgens voorbeeld, op de kaart. Je mag de sketch ook veranderen doordat je de kaart horizontaal in plaats van verticaal maakt, als de essentie maar duidelijk blijft.

Dit is wat ik ervan gemaakt heb

‘Mijn dames’ hadden nog nooit met een sketch gewerkt. Op een avond had ik wat kaarten gemaakt en er waren een aantal stukken karton en DSP overgebleven. Om de dames te laten zien wat er bedoeld werd heb ik met die restjes papier een voorbeeld gemaakt. En dit is het geworden.

sketch

 

Het karton en designer papier is inmiddels ‘met pensioen’ en dus niet meer te bestellen, behalve de kaartbasis dan. Maar uiteraard kan dit met elk soort papier wat je maar wilt gebruiken of wat je zelf in voorraad hebt. Als je meer voorbeelden wilt zien kun je hier en hier kijken.

Meekijken en/of meedoen

Ik hoop dat je het leuk vindt om hier wat inspiratie op te doen. Je hoeft natuurlijk niet alle kaarten mee te maken. Maak je nou een kaart naar aanleiding van deze sketch en wil je die graag laten zien? Mail me dan de foto en ik plaats jouw kaart volgende week in mijn nieuwe blog bericht. Net zoals ik iedere week de resultaten van ”mijn’ dames laat zien. Je hoeft echt geen perfecte kaarten maakster of maker te zijn. Het gaat erom dat je lekker ontspannen ergens mee bezig bent. Het weer leent er zich nu perfect voor, trouwens ook buiten kun je heerlijk zitten knutselen als het mooi weer is.

De resultaten van de dames: de regenboog kaart

regenboog

regenboog

 

 

 

Tot slot

Wens ik iedereen weer een hele fijne week toe en zie ik uit naar alle foto’s van de kaarten die met de sketch uitdaging zijn gemaakt. Volgende week is de uitdaging om een kaart weer eens te maken die je al eerder gemaakt hebt, maar dan met bijvoorbeeld andere kleuren of een andere stempelset of een andere techniek. De bedoeling is dat je een foto van de inspiratiekaart maakt en van de kaart die je naar aanleiding daarvan gemaakt hebt.  Ik hoop dat jullie dan de site ook weer bezoeken en een kijkje nemen wat er zoal gemaakt is/wordt. Hopelijk tot volgende week.

Groetjes,

Janny

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.